Vibia werkt als letterkapper in het atelier van haar vader. Wanneer de rijke Calpurnius haar talent opmerkt en haar samen met haar broer een job in de stad aanbiedt, grijpt ze deze kans met beide handen.
In de stad is de sfeer gespannen, er is een meisje vermoord en niemand voelt zich nog veilig. Vibia en haar broer Victor raken verstrikt in een web van intriges en complotten. Is Calpurnius wel te vertrouwen? Wie zijn de geheimzinnige dochters van de bron en hun priesteres Gwennyd? En blijft het bij deze ene moord?
Het verhaal speelt zich af in Aquae Sulis, een befaamd kuuroord in Engeland ten tijde van de Romeinse overheersing, nu Bath genoemd.
Reeds bij de Kelten waren deze bronnen waaruit warm en dampend water stroomde, een religieuze plek. De godin Sulis werd er vereerd. Maar de Romeinen zagen het grootser en bouwden er een immens badencomplex rond dat heel erg befaamd werd. Men kwam er om te bidden om genezing, om ziekten en kwalen te laten behandelen, maar even goed kwam men er om zich te laten verwennen. Het badhuis bevatte het grote bad, warmwaterbaden en koudwaterbaden, zweetkamers en massageruimten.
Het verhaal is opgevat als een constructie, een soort puzzel waarin de vier elementen, de vier temperamenten en vier godsdiensten een rol spelen.

De elementen
Water, vuur, lucht en aarde. Ik het boek wordt ook het vijfde element, de ether aangeraakt.
De ether, of de ruimte, is het elemant dat boven de vier andere elementen staat. Het is verantwoordelijk voor hun werking. Het is de oorzaak van alle dingen, is tijdloos, eeuwig, de afwezigheid van materie en vertegenwoordigt zuiverheid en perfectie.

De temperamenten
De leer van Hippocrates houdt ons voor dat ziekte wordt veroorzaakt doordat een van onze lichaamssappen niet in evenwicht is. Als je een teveel aan bloed, aan water, aan gele gal of aan zwarte gal in je lichaam hebt, kun je ziek worden. Maar die lichaamssappen zijn ook de oorzaak van temperament en karakter.
Heb je een teveel aan bloed, dan ben je een sanguinisch type. Je bent volbloedig, levendig en nogal nerveus. Je hebt een warm en vochtig gestel, wat overeenkomt met het element lucht. Je hart en je ademhaling zijn e zwakke punten.
Heb je een teveel aan water en slijm, dan ben je een flegmatisch, waterzuchtig type. Je hebt niet zo’n sterke gezondheid en je lichaam en je spieren zijn eerder slap. Je gestel is koud en vochtig en komt overeen met het element water. Je waterhuishouding zou problemen kunnen geven.
Heb je een teveel aan gal, dan ben je een cholerisch type. Je bent koleriek, heethoofdig en erg impulsief. Je gestel is warm en droog, wat overeenkomt met het element vuur. Je spijsvertering is je zwakke punt.
Heb je een teveel aan zwarte gal, dan ben je een melancholisch type. Je bent een zwartkijker en zwaar-op-de-hand. Melancholie en depressiviteit zijn je niet vreemd. Je gestel is koud en droog, wat overenkomt met het element aarde. Je lichaam staat snel onder spanning, raakt verzuurd, wat op de lange duur jicht en reuma veroorzaakt.

De godsdiensten
Ten tijde van de Romeinse overheersing, was er de officiële godsdienst, de Romeinse Staatsgodsdienst: de onderdanen van Rome waren verplicht om de erediensten bij te wonen. In Aquae Sulis werd vooral de godin Minerva vereerd. Zij had er een prachtige tempel.
De Romeinen gedoogden ook de andere godsdiensten:
Het oude Keltendom: Sulis was de godin van de warmwaterbronnen.
Het jonge Christendom verspreidde zich stilaan, en vanaf het einde van de tweede eeuw ook in Engeland.
De mysteriegodsdiensten die de Romeinse soldaten en handelaars hadden leren kennen in het Oosten. Het Mithraïsme was daar één van. Het waren een soort sekte vol geheime rituelen; enkel mannen waren toegelaten.  
Genomineerd voor de kleine Cervantes 2009 en eindigde derde.

                                                                              terug

DE ADEM VAN DE GODIN

 

Lannoo 2007

terug