In een grot ontdekt Sandel een spiraal gekrast in de rotswand. Het zendt vreemde trillingen uit. Samen met haar vriendin Flo waagt Sandel zich diep in de grot op zoek naar de oorzaak hiervan. Het wordt een hachelijke tocht die zelfs even dreigt fataal af te lopen. Zal de grot haar geheim prijsgeven?
Wat is er in de grote gebeurd, duizenden jaren terug?Er zijn verschillende lagen, verschillende verhalen te ontdekken in dit boek:
- het verdwalen in de grot,
- de problematiek van Sandel: ze was liever een jongen geweest
- het stotterprobleem van Flo
- het ritueel van het steentijdmeisje.
Heel wat symbolen hebben een diepere betekenis:
 
De
spiraal staat symbool voor:                                      
- de tocht doorheen de grot                                                      
- de tocht naar het verleden, waar Sandel in haar dromen het steentijdmeisje ontmoet; dat deze ontmoeting ook een reële dimensie heeft, weten we op het einde van het boek
- de tocht naar het innerlijke. Zowel Sandel als Flo wor
den in de grot zeer sterk geconfronteerd met zichzelf. Sandel met het feit dat ze moeilijk aanvaardt dat ze een meisje is, Flo met haar stotterprobleem. Door de tocht in de grot zullen ze zichzelf en hun probleem beter aanvaarden en een stuk zelfzekerder worden.                                     
De pendel staat symbool voor de hulp die je krijgt bij het maken van moeilijke keuzes. Wanneer je het moeilijk hebt om te beslissen, toont de pendel wat je moet kiezen of beslissen. Maar eigenlijk geeft de pendel via je arm en je hand gewoon weer wat je diep van binnen echt wel weet.
De grot staat symbool voor de puberteit; een vaak moeilijke periode waar je het moeilijk hebt met jezelf , met je lichaam en je omgeving en waarin je volop je levensweg en levensdoel zoekt.
Het rotsblok dat toeklapt staat symbool voor de weg doorheen je leven; een weg terug is er niet, omkeren kun je niet, je moet steeds vooruit.

GEEN WEG TERUG

 

Lannoo 1998

terug